Mantelzorg: maak het bespreekbaar


Zorg je een lange tijd voor een familielid, vriend of andere naaste, waardoor hij of zij thuis kan wonen met minder of zonder thuiszorg?

En doe je dat vrijwillig en onbetaald? Dan ben je een mantelzorger. Ongeveer 1 op de 4 werknemers in Nederland is mantelzorger. En dat is bewonderenswaardig, want het combineren van werk en zorg kan als zwaar worden ervaren. Misschien geldt dat ook voor jou.

Wist je dat er een aantal mogelijkheden bestaan om de combinatie van werk en mantelzorg gemakkelijker voor je te maken? Denk bijvoorbeeld aan (zorg)verlof en flexibel werken.

Het is immers belangrijk om ruimte voor jezelf te behouden, zodat je voldoende energie hebt om de dubbelrol aan te kunnen. Bespreek je situatie met je leidinggevende en bekijk samen welke mogelijkheden er zijn. Misschien vind je dat lastig, maar juist door mantelzorg bespreekbaar te maken, kom je tot betere oplossingen om werk en zorg te combineren.

Meer informatie en praktische apps
Op www.mantelzorgpower.nl vind je informatie en handige tips over hoe je het gesprek met je leidinggevende aanpakt. Ook vind je veel informatie op www.mantelzorg.nl.

Heb je meer hulp nodig?
Is jouw situatie op dit moment moeilijk voor je? Beb je behoefte om daar met iemand over te praten? En ben je aangesloten bij een vakbond? Dan kun je ook met je vakbond contact opnemen voor informatie en advies. Daarnaast kun je ook je zorgverzekering raadplegen voor eventuele vergoedingen.

Het verstrekken van deze informatie wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.